Ny chans för alla som kan

Folkbladet 2013-04-25

”En ny chans i livet”, så beskrev Gill Bellini (svt 2010) den nya arbetslivsintroduktionen som hjälpte henne att lämna en sjukskrivning och hitta vägen tillbaka till arbetslivet igen. Och fler är de som har uttryckt en glädje över att sjukförsäkringen numer ger dem stöd och hjälp att ta sig tillbaka till arbetslivet igen.

Den tid då Sverige hade en av världens mest sjukfrånvarande befolkning, samtidigt som vi också hade en av världens friskaste, är förbi. År 2008 införde Alliansregeringen en rehabiliteringskedja som fokuserar på människors arbetsförmåga, styrkor och viljor, istället för deras svagheter och diagnoser. Rehabiliteringskedjan ger människor nya möjligheter.

Att bli sjuk eller skadad, oavsett form, ska inte likställas med en livstids sjukfrånvaro. Att endast fokusera på diagnoser, utan att se till människors arbetsförmågor och vad de faktiskt är kapabla till, gynnar varken enskild individ eller samhället. Här måste vi istället fånga upp de som vill och kan ta sig tillbaka till arbetslivet igen och ge dem stöd och hjälp att också göra så. Övriga som inte är redo för detta har givetvis fortsatt rätt till sjukpenning/sjukersättning, vård och rehabilitering.

Genom avstämningstidpunkter prövas arbetsförmågan mot en successivt ökad arbetsmarknad, något som ökar chansen att snabbt komma tillbaka till arbete igen. Istället för att endast utreda möjligheten att återvända till det vanliga arbetet så utreds även möjligheten att antingen återvända till andra arbetsuppgifter men på samma arbetsplats, eller kanske helt andra arbetsuppgifter hos en annan arbetsgivare. Endast genom att pröva denna arbetsförmåga kan man se ifall en individ kan återvända till arbetslivet igen. Att inte ens ge människor denna chans och istället låta dem gå igenom en sjukskrivning utan någon som helst kontakt med Försäkringskassan är att stämpla ut människor i ett utanförskap.

Rehabiliteringskedjan sätter människors behov av stöd och hjälp i centrum. Ingen ska behöva välja mellan en livstids sjukskrivning eller ingen alls. Den som är sjuk eller skadad och inte kan arbeta ska ha rätt till sjukpenning/sjukersättning, vård och rehabilitering. Men den som har arbetsförmåga måste kunna få en andra chans att genom individanpassat stöd och hjälp komma tillbaka i arbete igen. En självklar rättighet som också rehabiliteringskedjan garanterar.

Finn Bengtsson (M)
Socialförsäkringsutskottet
Riksdagsledamot från Östergötland

Viktoria Strömberg (M)
Ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden
Landstinget i Östergötland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s