Den som inte lär av historien är dömd att uppleva den igen

Idag arrangerades ett seminarium i riksdagen om östtysk och sovjetisk politisk aktivitet under efterkrigstiden, av riksdagsledamöterna Finn Bengtsson (M), Staffan Danielsson (C), Hans Wallmark (M), Andreas Norlén (M) och Gunnar Axén (M).

tv4 2013-05-15

Efter murens och Stasis nedläggning 1989 öppnades stora delar av dess arkiv upp. Här framkom skrämmande läsning om hur den hemliga säkerhetstjänsten infiltrerat folket genom rekryteringar med omänskliga hot inom de trängsta arbets-, vänskaps- och familjekretsarna. Stasis verksamhet begränsade sig inte bara till Östtyskland utan härjade även i Sverige. På Linköpings universitet går det att läsa, i en bevarad DDR-samling, om hur man såg på svenskar och hur vi kunde duperas och värvas på olika sätt.

Under sommaren 2012 kom ny fakta kring Stasis förmåga att infiltrera kyrklig verksamhet och universitetsverksamhet till allmänhetens kännedom. Detta bidrog till att två professorer, Anders Törnvall och Lennart Stenflo vid Linköpings universitet, agerat med förslag om att tillsätta en sanningskommission för att klargöra vilka personer och organisationer som de facto kan ha varit inblandade.

– I modern tid har vi i haft några av de mest hårdföra och, vad beträffar mänskliga rättigheter, vidrigaste verksamheter av folkligt förtryck med hjälp av hemlig polisiär aktivitet. Av Gestapo under 1930–1940-talen i Nazityskland och, från inledningen av det kalla kriget fram till kommunismens fall i dåvarande Östtyskland 1989, av Ministeriet för Statssäkerhet, mer känt som Stasi. Viktigt är nu att vi inte glömmer denna mörka del av vår närhistoria, för ”den som inte lär av historien är dömd att uppleva den igen” och därför arrangerar vi också ett seminarium på temat i riksdagen den 15 maj, säger Finn Bengtsson (M).

– Diktaturen DDR försökte påverka oss både genom yttre påtryckningar, främst politiska, men även genom ett inre ideologiskt och moraliskt tryck. Eftersom dagens diktaturer i stort sett verkar på samma sätt så bör dessa typer av hot analyseras och här skulle en sanningskommision kunna vara till stor hjälp för framtida ställningstaganden, säger Anders Törnvall.

Klicka gärna på länken nedan för att läsa recensioner av seminariet:
http://www.frivarld.se/magasin/lar-av-historien/

Mats Johanssons (M) blogg

Seminarium om Stasi i riksdagen

Seminarium om Stasi i riksdagen

Lennart Stenflo

Lennart Stenflo

Birgitta Almgren (Foto: tv4)

Birgitta Almgren (Foto: tv4)

Anders Törnvall

Anders Törnvall

Paneldebatt: Stig Fredrikson, Anders Törnvall, Birgitta Almgren, Morgan johansson (S), Lennart Stenflo och Mats Johansson (M). Moderator: Finn Bengtsson

Paneldebatt: Stig Fredrikson, Anders Törnvall, Birgitta Almgren, Morgan johansson (S), Lennart Stenflo och Mats Johansson (M). Moderator: Finn Bengtsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s