Per Ramhorn (SD) oroar sig i onödan

Per Ramhorn (SD) oroas i sin insändare (Folkbladet 3/6) över att asyllagen sätts ur spel i och med en ny lag som ger tillståndslösa personer i Sverige tillgång till subventionerad hälso- och sjukvård. Jag kan då lugna Ramhorn med att så inte kommer att ske.

Sverige har en reglerad invandring och ska fortsätta ha det. Personer som har fått ett avslag på sin asylansökan ska respektera detta beslut och lämna landet då det är inte tillåtet att uppehålla sig i Sverige utan tillstånd. Här ska dock inte sjukvården behöva lägga i sig dessa ärenden, sjukvården ska ägna sig åt sjukvård och inte åt migrationsfrågor. Rätten till hälsa är nämligen inte kopplad till en persons förmåga att följa lagar. Den som exempelvis har begått brott och sitter i fängelse har också rätt till medicinsk behandling.

Med den nya lagen försvinner inte svenska medborgares rätt till subventionerad vård. Vi kommer även fortsättningsvis att fullt ut omfattas av trygghetssystemen och är berättigad till olika former av ekonomiskt stöd. Av Ramholms artikel kan man även få den uppfattningen av att tillståndslösa kommer att få tillgång till all möjlig vård vilket inte stämmer. Det som gäller är att gömda och tillståndslösa barn får rätt till subventionerad vård, regelbunden tandvård och läkemedel. Och gömda och tillståndslösa vuxna får rätt till subventionerad akutvård och mödrahälsovård med mera, akut tandvård, samt läkemedel på recept som skrivs ut i samband med akut- eller mödrahälsovård.

Vidare är också Ramhorn orolig över hur mycket denna vård kommer att kosta och jag kan visa detta med hjälp av ett exempel; En genomsnittlig svensk betalar ungefär 46 500 kronor för sjukvård varje år, det allra mesta via skattsedeln. Att ge akut sjukvård, akut tandvård, nödvändiga läkemedel och mödravård till den här gruppen kommer att kosta 42 kronor om året för en svensk skattebetalare. Det är 3 kr 50 öre i månaden.

Runt om i landet har man redan givit vård till tillståndslösa på lika villkor som asylsökande, så för dessa landsting kommer den nya lagen att innebära att staten nu tar över denna kostnad vilket gör att medlen till den vanliga sjukvården ökar.

Att det sedan skulle bli en anstormning av asylsökande på grund av utformningen av reglerna för hälso- och sjukvård finns det ingen forskning som tyder på. Det är snarare helt andra faktorer som styr vart människor tar sin tillflykt eller väljer att uppehålla sig.

Alliansen har tillsammans med Miljöpartiet arbetat fram en överenskommelse som ger dessa utsatta människor en laglig rätt till subventionerad vård i Sverige. Migrationspolitiken har tyvärr innehållit vissa luckor men med denna typ av samarbete öppnar vi upp vårt land och förhindrar den negativa utveckling som vi kan se i andra länder, nämligen en ökad slutenhet och restriktivitet mot vissa grupper av människor.

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot från Östergötland
Socialförsäkringsutskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s