Vi skjuter in energi i ekonomin

Folkbladet 2013-06-20. S står för en  jobbfientlig politik som gör det mindre lönsamt att arbeta, samt dyrare att anställa och driva företag i hela Sverige.

Stora ekonomiska utmaningar kvarstår. I viktiga svenska exportmarknader biter sig lågkonjunkturen fast. Vi har klarat krisen relativt väl, men givetvis påverkas även vi. Trots dessa förutsättningar har det skapats 200 000 fler jobb i Sverige och till detta har även utanförskapet minskat med drygt lika mycket sedan 2006. Här har ett stort antal varit borta från arbetsmarknaden i många år och varje enskild person som tagit ett steg närmare arbetsmarknaden är en stor framgång.
Jobb skapas inte av sig själv. Det krävs en växande ekonomi och en fungerande arbetsmarknad. Detta verkar inte Magdalena Andersson (S), Billy Gustafsson (S) och Louise Malmström (S) vilja ta till sig.(Folkbladet 11 juni)

Socialdemokraterna föreslår höjda skatter på arbete och företag på totalt 31,2 miljarder utformat så att det slår särskilt hårt mot unga. Att de sedan föreslår näringspolitiska satsningar motsvarande 2,4 miljarder är en klen tröst för alla de unga, som skulle drabbas av Socialdemokraternas politik.

Om man ser till hur vår arbetsmarknad har utvecklats jämfört med andra länder inom EU kan man konstatera att arbetslösheten har ökat mer i 18 andra länder och endast ett fåtal kan uppvisa en bättre sysselsättningsutveckling. Dessutom har vi ett högre arbetskraftsdeltagande än de länder som Socialdemokraterna vill jämföra oss med och en lägre långtidsarbetslöshet.

Moderaterna och Alliansen gör det mer lönsamt att arbeta och riktar ett särskilt stöd mot de som står längst ifrån arbetsmarknaden genom halverade arbetsgivaravgifter för unga och genom nystartsjobb och instegsjobb. När andra länder står inför nedskärningar kan regeringen skjuta in energi i ekonomin. Bara under 2013 satsar vi 23 miljarder kronor på utbildning, infrastruktur, forskning och ungas jobbchanser.

När S föreslår en 90-dagarsgaranti för unga har Alliansregeringen redan lagt en motsvarande insats på plats.

Men till skillnad mot S väljer vi att rikta insatserna mot ungdomar som har störst behov av dem. Förslaget från S är trubbigt och kostsamt, med risken att unga hamnar i förlängd arbetslöshet på grund av inlåsning. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) pekade just på inlåsningseffekterna redan 2007 och menade att effekterna kunde motverkas genom att jobbgarantin inleds med jobbsökaraktiviteter. Så är dock inte förslaget från S utformat.

För de ungdomar som saknar fullständiga gymnasiebetyg och är studietrötta tror vi dessutom mer på motivationshöjande åtgärder än tvång. Därför erbjuds bland annat en studiemotiverande folkhögskoleutbildning från första dagen i arbetslöshet.

Mot Alliansens gemensamma politik för fler jobb står S med omfattande skattehöjningar och en jobbfientlig politik som gör det mindre lönsamt att arbeta, samt dyrare att anställa och driva företag i hela Sverige. Den framtiden är inget för oss.

Finn Bengtsson (M) riksdagsledamot från Linköping

Gunnar Axén (M) riksdagsledamot från Norrköping

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s