Så förbättras tryggheten för egenföretagarna

Regeringen föreslog nyligen att gravida egenföretagare ska få samma möjligheter till graviditetspenning som anställda. Det innebär ett tryggare företagande för kvinnor, och ingår i arbetet att stärka de sociala trygghetssystemen för företagare.

Genom att stärka den sociala tryggheten för företagare kan företagandet bli mer attraktivt för bredare grupper. Till exempel är kvinnor underrepresenterade i att starta och driva företag – endast en tredjedel av nya företag startas av kvinnor.

Kvinnor som är egenföretagare har pekat på en orimlig skillnad mellan anställda och egenföretagare. En anställd, som måste sluta arbeta under graviditeten på grund av risker i arbetsmiljön, kan få graviditetspenning medan en småföretagare med exakt samma jobb riskerar att bli utan.

Regeringen föreslog nyligen att ta bort denna skillnad och ge gravida egenföretagare samma möjligheter som anställda. Vi följer dessutom upp tillämpningen av regelverket kring graviditetspenningen i allmänhet för att säkerställa att det är modernt och välfungerande. Detta är ett steg i en reformprocess där tryggheten för företagare i socialförsäkringarna successivt förbättras.

I sjukförsäkringen får nu nyföretagare under ett uppbyggnadsskede på två år samma ersättningsvillkor, som anställda i ett liknande arbete. Vidare har den så kallade ”jämförelseinkomsten” för egenföretagare i sjuk- och föräldraförsäkringen slopats för att en eventuell ersättning bättre ska spegla företagarens inkomst. Den tillfälliga föräldrapenningen för företagare har också förbättrats för att ge villkor som mer liknar anställdas.

I arbetslöshetsförsäkringen har företagare fått en längre tid att pröva sin affärsidé utan förändringar i ersättningen. Arbetslöshetsersättningen beräknas också mer förmånligt i dag än tidigare, och ska kunna fås om företaget gör uppehåll. Det har också blivit enklare och mer förmånligt att driva företag som bisyssla.

Det ska vara enklare, tryggare och mer lönsamt att vara företagare i Sverige. Varje steg på den vägen är värdefullt.

Gunnar Axén
Mikael Cederbratt
Lars-Arne Staxäng
Finn Bengtsson
Gunilla Nordgren
Eva Lohman
Ann-Brith Åsebol
M-riksdagsledamöter Socialförsäkringsutskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s