Rätten till hälsa måste gälla alla

Den 1 juli i år trädde en ny lag i kraft som ger tillståndslösa personer i Sverige rätt till samma subventionerade vård som asylsökande har tillgång till. En rättighet som har rört upp en hel del känslor och åsikter, vissa mörka och fientliga.

Sverige har en reglerad invandring och ska fortsätta ha det. Personer som har fått ett avslag på sin asylansökan ska respektera detta beslut och lämna landet då det inte är tillåtet att uppehålla sig i Sverige utan tillstånd. Här ska dock sjukvården inte behöva lägga sig i dessa ärenden, sjukvården ska ägna sig åt sjukvård och inte åt migrationsfrågor. Rätten till hälsa är nämligen inte kopplad till en persons förmåga att följa lagar. Den som exempelvis har begått brott och sitter i fängelse har också rätt till medicinsk behandling.

Med den nya lagen försvinner inte heller svenska medborgares rätt till subventionerad vård. Vi kommer även fortsättningsvis att fullt ut omfattas av trygghetssystemen och är berättigade till olika former av ekonomiskt stöd. Från en del håll kommer vilseledande information som kan göra att man får uppfattningen av att tillståndslösa kommer att få tillgång till all möjlig vård. Detta stämmer inte. Det som gäller är att gömda och tillståndslösa barn får generell rätt till subventionerad vård, regelbunden tandvård och läkemedel. Och gömda och tillståndslösa vuxna får generell rätt till subventionerad akutvård och mödrahälsovård med mera, akut tandvård, samt läkemedel på recept som skrivs ut i samband med akut- eller mödrahälsovård. Därutöver överlåts till sjukvården att i samtliga fall för tillståndslösa personer själv avgöra om det gäller ”vård som inte kan anstå”. Finner man så får även denna vård medges för den som är tillståndslös.

För de som sedan är oroliga över hur mycket denna vård kommer att kosta kan jag visa detta med hjälp av ett exempel; En genomsnittlig svensk betalar ungefär 46 500 kronor för sjukvård varje år, det allra mesta via skattsedeln. Att ge akut sjukvård, akut tandvård, nödvändiga läkemedel och mödravård till den här gruppen kommer att kosta 42 kronor om året för en svensk skattebetalare. Det är 3 kr 50 öre i månaden.

Eftersom det redan förekommer att man runt om i landet ger vård till tillståndslösa så kommer den nya lagen, för dessa landsting, därför innebära att staten tar över kostnaden vilket gör att medlen till den vanliga sjukvården ökar.

Att det sedan skulle bli en anstormning av asylsökande på grund av utformningen av reglerna för hälso- och sjukvård finns det ingen forskning som tyder på. Det är snarare helt andra faktorer som styr vart människor tar sin tillflykt eller väljer att uppehålla sig.

Alliansen har tillsammans med Miljöpartiet arbetat fram en överenskommelse som ger dessa utsatta människor en laglig rätt till subventionerad vård i Sverige. Migrationspolitiken har tyvärr innehållit vissa luckor men med denna typ av samarbete öppnar vi upp vårt land och förhindrar den negativa utveckling som vi kan se i andra länder, nämligen en ökad slutenhet och restriktivitet mot vissa grupper av människor.

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot från Östergötland
Ledamot av Socialförsäkringsutskottet och läkare

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s