Socialdemokratiskt förslag om sjuklön ”misstänkt populism”

Corren 2013-08-17

Löfven/Löfstrands S-förslag om slopande av andra sjuklöneveckan för arbetsgivare är en reform som måste ifrågasättas, skriver Finn Bengtsson (M).

Hur är det egentligen med S intresse för småföretagens villkor?

Bra politik för företagande i allmänhet och småföretagande i synnerhet är en självklarhet om man vill skapa nya jobb. För det är här de ska växa fram om vi vill skapa en tillväxt som bäst finansierar våra gemensamma åtaganden i samhället. Därför måste Löfven/Löfstrands S-förslag att slopande av andra sjuklöneveckan för arbetsgivare är en sådan reform ifrågasättas. Motivet till en två veckors sjuklöneperiod med en karensdag har lång politisk historia där tillslut parterna, regering och riksdag blivit överens. Ett viktigt motiv till konstruktionen är stimulans till arbetsmiljöarbete hos arbetsgivaren.

Enligt uppdrag till Riksdagens Utredningstjänst (RUT) så är det inte alls säkert att företagen tjänar på ett borttagande av andra sjuklöneveckan. Ytligt sett kanske arbetsgivarna gör det som kollektiv, men inte företagen. Med dagens kostnader för sjuklöneansvar för arbetsgivarna så skulle slopande av andra sjuklöneveckan kosta staten 1,5 miljarder netto.

I förhållande till antalet anställda så är största andelen sjukskrivna, särskilt under andra veckan, inom kommun och landsting och inte i privat sektor. Sjuklön liksom övrig lön (lönekostnader) ligger till grund för arbetsgivaravgifterna. Införande av sjuklöneansvar 1992 kopplades till minskning av arbetsgivaravgiften och rimligen innebär det omvända en ökning i stället. Netto för alla privata arbetsgivare blir då en ökning av lönekostnaderna medan de minskar för arbetsgivare i kommun och landsting. En erkänd finansiell så kallad övervältringseffekt med ökning av lönekostnader kommer att påverka såväl löner, prisnivåer som vinster negativt, med bland annat lägre bolagsskatteintäkter till staten (RUT).

Är det så här S vill stärka företag och Sveriges konkurrenskraft? Svenskt Näringsliv har kommenterat förslaget med att mindre företag i privat sektor får subventionera de större, som ofta har högre sjukfrånvaro, och alla företag får subventionera arbetsgivare i kommuner och landsting. Jag kommenterar förslaget som misstänkt populism i syfte att vinna företagsröster.

Finn Bengtsson Riksdagsledamot (M) Socialförsäkringsutskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s