Pensionspengar är där de ska vara

Corren 2013-10-16

I flera insändare har överföringen av de 258 miljarder kronorna från ålderspensionssystemet, som genomfördes i början av 2000-talet, nämnts och man kräver att dessa pengar betalas tillbaka. Tyvärr missar man en viktig punkt som förklarar varför så inte kan ske.

En gång i tiden innehöll ålderspensionssystemet mer än bara pension, där ingick även sjuk- och aktivitetsersättningen (tidigare förtidspension), garantipensionen, äldreförsörjningsstödet och bostadstillägget. Alla dessa delar flyttades emellertid över till statsbudgeten år 2003 och därmed flyttades även den summa pengar som tillhörde dessa delar över till statsbudgeten. Pengarna följde alltså med den grupp som de var avsedda för och därför är det svårt att hävda att pengarna ska betalas tillbaka.

Eftersom dagens pensionsutbetalningar finansieras av dem som jobbar i dag har Alliansregeringen sedan 2006 fokuserat på att få fler i arbete. Detta ger både högre tillväxt men också högre pensioner. När fler arbetar och betalar skatt blir det svenska pensionssystemet starkare vilket i förlängningen också ger högre pension. Med större skatteintäkter kan vi även förstärka välfärden.

Till skillnad mot Socialdemokraterna, som aldrig sänkte skatten på pension under sina 12 år vid makten, så har Alliansregeringen redan hunnit sänka skatten för landets pensionärer vid fyra tillfällen med sammanlagt 13,9 miljarder kronor (2009, 2010, 2011, 2013). Därtill har vi även höjt bostadstillägget för ogifta pensionärer vilket också det ger mer pengar över i plånboken för de ekonomiskt mest utsatta. Till årsskiftet vill regeringen genomföra en femte skattesänkning för pensionärer.


Finn Bengtsson (M)

Riksdagsledamot från Östergötland Socialförsäkringsutskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s