LO:s förslag leder till skenande sjukskrivningar

Expressen 2013.11.03

Innan alliansen reformerade sjukförsäkringen hade Sverige en orimligt hög sjukfrånvaro, frånvaron av tidsgränser tillät sjukskrivningarna att skena. Något som Tobias Baudin missar att ta upp i sin kritik mot sjukförsäkringsreformen.

Förslag från LO leder till skenande sjukskrivningar - replik i Expressen 2013.11.03

I dag är 250 000 färre människor sjukfrånvarande. Människor, som länge stått utanför, närmar sig nu arbetsmarknaden. Det är omtumlande, men alternativet är att människor aldrig ges chansen att komma tillbaka. Är det verkligen bättre? LO har själva en gång föreslagit att en tidsgräns borde införas, efter redan 15 månader, men även detta undviker Baudin att nämna.

Alliansen lägger årligen en miljard på rehabiliteringsgaranti och försäkringsmedicinska utredningar. Vidare förändrar nu regeringen bidragen kring företagshälsovård för att i ökad utsträckning stötta arbetsgivare och sjukskrivna anställda till återgång i arbete. Dessutom fördjupar Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen sitt samarbete inom den så kallade arbetslivsinriktade rehabiliteringen. Ingen regering har satsat så mycket på rehabilitering som alliansregeringen.

Vi ser nu ett trendbrott och sjukskrivningarna ökar från en låg nivå. Ökningen ska utvärderas i kommande utredningar, som regeringen tillsatt för att öka kunskapen om sjukfrånvaron och hur den ska motverkas. Socialdemokraterna eldade på de skenande sjukskrivningarna under början av 2000-talet. LO:s förslag om att återigen slopa tidsgränserna riskerar att få samma effekt. Det har vi prövat, och dit vill vi inte tillbaka.

FINN BENGTSSON, M, ledamot i sjukförsäkringsutskottet och den parlamentariska socialförsäkringsutredningen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s