Ekvationen från S går inte ihop

Norrköpings Tidningar 2013-11-15

Länets socialdemokratiska riksdagsledamöter slår sig (6/11) för bröstet och menar att med deras politik kommer arbetslösheten i landet att sjunka och bli lägst i hela EU, på bara några år. Det vi då undrar är hur detta går ihop med deras skattehöjningar med 30 miljarder kronor på jobb och företagande? De vill satsa 5 miljarder på arbetsmarknadspolitik för unga men höjer skatterna med sex gånger det beloppet. Den ekvationen går inte ihop.

Som moderater är vi istället övertygade om att vi når en lägre arbetslöshet genom att göra det mer lönsamt att arbeta, verka för mer kunskap och högre kvalitet i skolan, underlätta för fler och växande företag samt göra det billigare att anställa unga. Alla som vill och kan arbeta ska också få en chans att göra det efter egen förmåga, alla ska få en chans att stå på egna ben.

Trots omtumlande år, i både Sverige och vår omvärld, har sysselsättningen i landet faktiskt ökat med drygt 200 000 personer och utanförskapet minskat med ungefär lika mycket, sedan Alliansregeringen tillträde 2006. Långtidsarbetslösheten i Sverige hör därtill idag till de lägsta i EU. Detta är fantastiska siffror eftersom utvecklingen i många andra länder nu går åt helt motsatt håll med högre arbetslöshet och högre skatter. Även de flesta unga klarar sig bra, men det är bekymmersamt att en del unga varken jobbar eller studerar – de behöver hjälp att komma vidare i livet.

Vi nöjer oss inte med det vi har uppnått utan kommer att fortsätta stärka vår arbetslinje och framför allt satsa på att fler unga kommer in på arbetsmarknaden, vi vill skapa fler och bredare vägar till jobb för unga. Därför har vi sänkt arbetsgivaravgiften för unga, infört lägre restaurangmoms och gjort det mer lönsamt att arbeta. Alliansregeringen har även fokuserat på att skolan på ett bättre sätt tar till vara på varje elevs förmåga, infört lärlingsprogram som nu ska kompletteras med möjlighet till särskilda lärlingsanställningar samt tagit initiativ till trepartssamtal med arbetsmarknadens parter. Inom ramen för dessa samtal har steg tagits för att förbättra övergången från utbildning till arbete och säkra en långsiktig kompetensförsörjning, genom tecknandet av bransch­visa yrkesintroduktionsavtal, som ger så kallade ya-jobb där man lär sig jobbet på jobbet. Dessa jobb kombinerar utbildning, handledning och arbete med lön enligt kollektivavtal.

S talar om sina mål och visioner men har ingen politik som i verkligheten kan nå dessa. Hur kan exempelvis Socialdemokraternas politik med fördubblade arbetsgivaravgifter för unga, fördubblad restaurangmoms och höjda bidrag leda till lägre arbetslöshet? Och hur blir jobben fler om det blir mindre lönsamt att arbeta? Bara restaurangmomschocken hotar 6 000 jobb – och det vet S. Vad ska de unga som blir av med dessa jobb göra? Delta i Socialdemokraternas arbetsmarknadsåtgärder? Socialdemokraternas politik slår undan förutsättningarna för jobb och företagande i hela landet och försämrar Sveriges konkurrenskraft.

Finn Bengtsson (M)
Andreas Norlén (M)
Betty Malmberg (M)
Riksdagsledamöter från Östergötland

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s