trygghet med dagens pensionssystem

Svar till Curt Karlsson, ordförande PRO Östergötland, MVT den 14 november.

Curt Karlsson skriver (14/11) att pensionssystemet behöver förändras för att vara stabilt på lång sikt. Jag kan då lugna Karlsson med att det just är med dagens system som vi garanterar en trygghet även för nästa generationer.

Sverige har idag ett av världens mest stabila pensionssystem som låter pensionärerna få del av reala höjningar när ekonomin väl tillåter. Något som inte var möjligt med det gamla systemet. Det gamla ATP-systemet var nämligen dåligt anpassat till den ökande livslängden och den samhällsekonomiska utvecklingen. Idag är det dagens löntagare som betalar dagens pensioner. Ju fler som jobbar, desto mer växer pensionerna.

För att pensionssystemet inte ska betala ut högre pensioner än vad systemet kan bära så finns en inbyggd balansering. Den förhindrar att ett skuldberg efterlämnas till kommande generationer. När den ekonomiska krisens effekter började synas på arbetsmarknaden trädde balanseringen in och omräkningen av pensionerna minskades. Effekten av detta har dock reducerats kraftigt genom Alliansregeringens insatser i form av bland annat skattesänkningar samt höjt bostadstillägg för ogifta pensionärer.

I nästa års budget sänker vi skatten på pension för femte gången sedan 2006. De totala skattesänkningarna till pensionärer kommer att uppgå till mellan 500 och 700 kronor i månaden. Under mandatperiod 2010-2014 har alltså pensionärer fått skattesänkningarna på drygt 500 kronor i månaden, det kan jämföras med skattesänkningar på ungefär 250 kronor för en genomsnittlig löntagare.

Lika viktigt som att värna dagens pensionärer är det att värna morgondagens. Därför går vi inte med på att varken slopa balanseringen eller finansiera en tillfällig höjning av inkomstpensionen på bekostnad av barn och barnbarn. Det är vad ett slopande av premiepensionen skulle resultera i. Enligt Pensionsmyndigheten skulle detta kosta dagens 20–30-åringar mellan 1000 och 2000 kronor i lägre pension varje månad.

Sverige ska vara ett bra land att leva och åldras i, även för nästa generationer. Det kommer Alliansen fortsätta arbeta för att uppfylla.

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s