Dagens system garanterar trygghet

Curt Karlsson skriver (Norrköpings Tidningar 15/11) att pensionssystemet behöver förändras för att vara stabilt på lång sikt. Vi kan då lugna Karlsson med att det just är med dagens system som vi garanterar en trygghet även för nästa generationer.

Hela pensionssystemet bygger på att många arbetar eftersom dagens löntagare betalar dagens pensioner. Ju fler som jobbar, desto mer växer pensionerna.

Alliansen har sänkt skatten för både löntagare och pensionärer. I nästa års budget sänker vi skatten på pension för femte gången sedan 2006. De totala skattesänkningarna till pensionärer kommer därmed att uppgå till mellan 500 och 700 kronor i månaden.

Skattesänkningarna förmår visserligen inte att fullt ut kompensera för tillfälligt vikande inkomstpensioner, men de kvarstår å andra sidan när pensionerna vänder uppåt igen. Utan Alliansens reformer hade pensionärerna haft en reellt sämre ekonomi.

Det finns inget egenvärde i skillnader i beskattning på pension och arbete. Under mandatperiod 2010-2014 har därför pensionärer fått de största skattesänkningarna, drygt 500 kronor i månaden att jämföra med ungefär 250 kronor för en genomsnittlig löntagare.

Lika viktigt som att värna dagens pensionärer är det att värna morgondagens. Därför går vi inte med på att varken slopa balanseringen eller finansiera en tillfällig höjning av inkomstpensionen på bekostnad av barn och barnbarn. Det är vad ett slopande av premiepensionen skulle resultera i. Pensionsmyndigheten beräknar att förslaget skulle kosta dagens 20–30-åringar mellan 1000 och 2000 kronor i lägre pension varje månad.

Fokus på jobben och en klok vidareutveckling av pensionssystemet, det är Alliansens strategi för att Sverige även i fortsättningen ska vara världens bästa land för äldre.

Finn Bengtsson (M)
Lars-Arne Staxäng (M), ledamot i pensionsgruppen
Riksdagsledamöter i socialförsäkringsutskottet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s