In memoriam – Birger Hagård

Förre riksdagsledamoten Birger Hagård (M), Vadstena, har avlidit. Han föddes 1932 och var ledamot av riksdagen 1982-1998.

När Birger Hagård lämnade Sveriges riksdag 1998 efter 16 år som moderat ledamot beskrev han sig själv i en intervju som ”en kämpande antikommunist” och han gav ofta uttryck för sin starka ideologiska övertygelse genom mustig, slagkraftig retorik.

Andra har i minnesord beskrivit Birger Hagårds hela karriär och gärning. Vi tar vår utgångspunkt i att Birger Hagård blev politiskt medveten i en tid när konflikten mellan den fria västvärlden och ondskans imperium i öst var en brutal realitet, konkret manifesterad genom det öppna sår som fanns mitt i Europa och som kallades Berlinmuren. Vid den här tiden var vänsterdominansen i den allmänna debatten stor, VPK var uttalat leninistiskt och det politiskt korrekta var att hävda att Sverige inte skulle ta ställning mellan väst och öst, utan stå för en tredje väg. Det accepterade aldrig Birger Hagård. Han hävdade att man inte kan vara neutral i valet mellan demokrati och diktatur.

Händelseutvecklingen visade att han hade rätt. Järnridån öppnades, Berlinmuren föll och på juldagen 1991 så halades den blodröda flaggan med hammaren och skäran för sista gången över Kreml i Moskva – Sovjetunionen fanns inte längre. Det berodde inte på dem som aldrig tog ställning i sin generations stora moraliska fråga, kampen mellan demokratin och kommunismen. Det berodde i stället dels på sovjetsystemets mänskliga och ekonomiska bankrutt, dels på dem som i likhet med påven Johannes Paulus II, president Reagan och Margaret Thatcher talade klarspråk om förtrycket i öst och satte hårt mot hårt när Sovjetunionen försökte dominera världen.

Vi som lever nu kan vara stolta över att det fanns politiker även i vårt land som vågade säga sanningen om sovjetkommunismens ondska och som aldrig tvekade i det kalla krigets ideologiska kraftmätning mellan frihet och förtryck. Birger Hagård var en sådan person. Därför tänder vi ett ljus för honom i dag.

Andreas Norlén (M)
Finn Bengtsson (M)
Gunnar Axén (M)
Betty Malmberg (M)
Riksdagsledamöter från Östergötland

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s