Sörensson (S) lägger ut dimridåer

Corren 2014-01-17

Anna-Lena Sörenson (S) försöker blanda bort korten i sin artikel. Sörenson hävdar att resurserna till välfärden har minskat. Det är fel. Resurserna till skola, vård och omsorg har ökat under alliansregeringen med 40–70 miljarder kronor, rensat för inflation. Antalet personer som arbetar i välfärdssektorn är större i dag än 2006, samtidigt som resurserna per elev i skolan har ökat.

För att skapa mer likvärdiga förutsättningar för kommuner och landsting att tillhandahålla likvärdig service för invånarna finns ett system för kommunalekonomisk utjämning. Namnet utjämningssystem är egentligen missvisande. Namnet antyder att utjämningen helt skulle ske mellan kommunerna. Sanningen är att utjämningssystemet till allra största delen finansieras av staten.

Inom inkomstutjämningen, den största delen av utjämningssystemet, är det bara några procent av pengarna som kommer från andra kommuner. Det är ett dussin kommuner, främst i Stockholmsområdet, och ett landsting, Stockholm, som betalar till systemet, medan resten av kommunerna och landstingen, cirka 300, får pengar.

För de kommuner som betalar till systemet handlar det i vissa fall om stora summor. De betalar tillsammans 2,4 miljarder kronor. Det är viktigt att betona att ingen kommun förlorar på det nya systemet – de allra flesta vinner. Linköpings kommun får cirka 900 miljoner kronor årligen i inkomstutjämning.

Påståendet att välbärgade Stockholmskommuner skulle få pengar i det nya systemet stämmer inte. De rikaste kommunerna får även fortsättningsvis betala stora summor till systemet och största delen av inkomstutjämningen står fortfarande staten för, precis som tidigare. Sörenson (S) måste sluta lägga ut dimridåer om vad regeringens politik står för.

Finn Bengtsson Riksdagsledamot (M), Linköping

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s