V tvingar bort kvinnor från arbetsmarknaden

Östgöta Correspondeten 2014.02.06

Sedan Alliansregeringen tillträdde 2006 har sjukförsäkringsreformen gett goda resultat. Sverige har gått från den högsta nivån av nybeviljade vuxna förtidspensionärer i Europa till den absolut lägsta och stora kvalitetsförbättringar har skett på rehabiliteringsområdet. Vilket har resulterat i ett minskat utanförskap. Detta undviker Vänsterpartiet, med Ulla Andersson i spetsen, att nämna när de (23/1) kritiserar regeringens politik.

Svensk jämställdhet grundar sig på att kvinnor i hög grad jobbar. Att, som (V) gör, propagera för högre sjukfrånvaro, lägre ekonomisk tillväxt och en så kallad ”fritidslinje” är oförenligt med höga jämställdhetsambitioner.

Sjukfrånvaron för kvinnor har länge varit högre än för män men skillnaderna har minskat genom Alliansens politik. Detta leder till en förbättrad ekonomisk jämställdhet. Därtill har kvinnors inkomster ökat snabbare än männens sedan 2007. Det framgår i de senaste inkomst- och skatteuppgifterna, från inkomståret 2012. Inkomsterna har ökat med 4,6 procent för kvinnor jämfört med 3,3 procent för män.

Mycket har alltså blivit bättre men ett orosmoln är att de korta sjukskrivningarna (under 6 månader) ökar från de historiskt låga nivåerna. Det är allvarligt och det gäller att fortsätta förbättra rehabilitering och stärka incitamenten för att återgå till arbetsmarknaden. (V) vill i motsats till detta montera ner tidsgränser och höja ersättningar, vilket snabbt skulle ta oss tillbaka till den tid då var femte person i arbetande ålder stod utanför arbetsmarknaden.

Tack vare regeringens politik mår Sveriges ekonomi bättre än i stora delar av omvärlden. 275 000 fler har ett jobb att gå till i dag jämfört med 2006. Denna tillväxt skulle dock skadas av Vänsterpartiets stora skattehöjningar på företagande och arbete.

Finn Bengtsson (M)
Riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet

Gunnar Axén (M)
Ordförande riksdagens socialförsäkringsutskott

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s