Jobben viktiga för valet

Svar till Johan Löfstrand (S), Louise Malmström (S), Billy Gustafsson (S), Anna-Lena Sörenson (S) och Johan Andersson (S), NT 13/3

Socialdemokraterna slår huvudet på spiken när de skriver att jobben kommer att stå i centrum för höstens riksdagsval. Därefter har de dock inte många rätt.Över 200 000 nya jobb har tillkommit i Sverige sedan 2006, trots internationell lågkonjunktur, och långtidsarbetslösheten hör till de lägsta i EU. S fnyser att det inte duger, eftersom befolkningen också ökat. Sanningen är att det inte med automatik blir fler jobb för att befolkningen ökar. Många krisländer har tappat massor av jobb, trots växande befolkning. Antalet jobb beror på den politik som förs. De påstår att regeringen vidtagit en enda åtgärd för att skapa fler jobb – skattelättnader. Sanningen är att av regeringens satsningar den här mandatperioden har ungefär hälften varit skattelättnader och hälften ökade utgifter, bland annat satsningar på infrastruktur, forskning och välfärdens kärna. Lägre skatter är en del av jobbpolitiken, men den har många andra delar.

S påstår också att regeringen inte lägger några nya jobbförslag. Sanningen är att bättre förutsättningar för nya jobb är temat för regeringens statsbudget för 2014.

– Bredare vägar in i arbetslivet för unga genom stöd till yrkesintroduktionsanställningar, satsning på lärlingsutbildningar och yrkesprogram och minskade socialavgifter för de yngsta.

– Lättare för långtidsarbetslösa att få jobb genom nya satsningar på det särskilda anställningsstödet.

– Bättre integration genom fler insatser för nyanlända, kompletterande utbildning för akademiker och nystartszoner i särskilt utsatta områden.

–  Statligt stöd vid korttidsarbete.

– Stimulans till forskning, innovation och entreprenörskap genom investeraravdrag och ett avdrag för forskning och utveckling.

Socialdemokraterna vill börja sitt jobbskapande på minus, genom att tredubbla skatten på ungas jobb, fördubbla matmomsen på restauranger och införa en lastbilsskatt. Valet i höst kommer avgöras av jobbfrågan. Är det chockhöjda skatter och ökade bidrag Sverige behöver, eller bra villkor för jobbskapande, en stor verktygslåda för att hjälpa människor tillbaka i jobb och drivkrafter för att alla ska vilja jobba?

finansutskottets ordförande riksdagsledamöter Östergötland Antalet jobb beror på den politik som förs.

Artikeln publicerades i Norrköpings tidningar den 26:e mars.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s