Östergötland inför vägvalet

I dag är det mindre än 200 dagar kvar till riksdagsvalet. Vägvalet Sverige och Östergötland står inför handlar om vi ska fortsätta med en samlad Allians som går till val på en förstärkt arbetslinje eller återgå till Socialdemokraternas politik där kärnan är höjda skatter på jobb och tillväxt för att finansiera höjda bidrag.

Tack vare Sveriges starka offentliga finanser har alliansregeringen kunnat genomföra kraftfulla åtgärder för att jobben ska bli fler och skola, vård och omsorg värnas, trots en svår finanskris. För att fortsätta byggandet av ett Sverige där alla behövs måste vi fortsätta se till att det blir mer kunskap i skolan och fler får ett arbete. I dag har över 200 000 fler personer ett jobb att gå till jämfört med 2006.

Svensk ekonomi är fortsatt en av Europas starkaste och efter en lång och utdragen lågkonjunktur ser vi nu tecken på återhämtning och normalisering. I takt med att ekonomi återhämtar sig avtar behovet av stimulanser. Den ekonomiska politiken går därmed in i en ny fas där fokus flyttar från krisårens stimulanser till att vi återigen ska bygga upp överskott i statens finanser. Då är det prioriterat med fortsatta reformer som stärker skolan och konkurrenskraften. Dessa reformer behöver finansieras krona för krona.

Socialdemokraterna föreslår i stället en återgång till den politik som byggde upp ett rekordstort utanförskap. I sin budgetmotion föreslår de skattehöjningar och bidragshöjningar som väntas leda till att över 80 000 svenskar mister jobbet.

Samtidigt har de ett arbetslöshetsmål som, i avsaknad av förslag för fler jobb, kommer att behöva nås på samma sätt som S tidigare uppnått det: genom att driva ut människor från arbetsmarknaden och in i utanförskap. S-budgeten är även underfinansierad med mer än tio miljarder och har ett större underskott. Det ger ett hål i offentliga finanser, men utan att stötta jobben, då pengarna i stället prioriteras till bidrag.

Samtidigt saknar S regeringsalternativ och behöver ta hänsyn till MP:s och V:s kravlistor. Något som riskerar ytterligare pålagor på jobben och skolan.

Alliansens överordnade löfte är att fortsätta ta långsiktigt ansvar för Sveriges ekonomi. Med ordning och reda i offentliga finanser har Sverige, som ett av få länder, kunnat stötta ekonomin genom snart sju år av kris och lågkonjunktur.

Nu förbereder vi oss för att åter gå till val på ett gemensamt valmanifest med tydligare förslag för hur jobben ska bli fler och ekonomin starkare. Mot det står oförberedda Socialdemokrater utan regeringsalternativ, men med en politik där höjd skatt på jobb och tillväxt ska finansiera höjda bidrag. Om 200 dagar väljer Sverige och Östergötland om vi ska tillbaka till bidragslinjen eller fortsätta framåt med arbetslinjen.

 

Artikeln publicerades i mvt.se den 29:e mars. Här kan du läsa artikeln på deras hemsida. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s