Alkoholpolitiken behöver förändras

Replik på Correns ledare ”Politiken är problemet” 1 april:

Min och M-kollegan Norléns försök att hindra de illegala spritbussarnas framfart kommenteras av Christian Dahlgren som utsprunget ur klåfingriga politikers inblandning.

Jag har inget emot hans huvudtes. För en motbokspolitik och ett ytterst restriktivt monopol på all alkoholhantering i Sverige fanns troligen giltighet för ett halvsekel sedan, men idag?Isolerade nationer som konserverade sina särarter ska jämföras med dagens globaliserad värld. I en ny, gränsöverskridande anda har Sverige då att förhålla sig också till en alkohol-hantering med länder som historiskt delar vår kultur på området. Grundprincipen här för myndiga människor i demokratier är frihet under ansvar. Inte grötmyndiga politikers självuppfyllda omtanke om oss för att på så vis kunna kräva begränsning av våra egna val.

Detta sagt, har vi folkvalda att förhålla oss till realiteten att det svenska alkohol-monopolet har stark politisk förankring. Men monopol som inte får ifrågasättas, fast tider ändras, leder till färre butiker med otidsenliga öppettider och fortsatt förbud mot även strikt kontrollerad gårdsförsäljning.Jag har kritiserat detta med förslag om större flexibilitet i alkoholförsäljningen inom ramen för ett svenskt alkoholmonopol. Jag har varnat för att oreflekterat höja den svenska alkoholskatten utan tanke på risk för ökning av just illegal smuggling av alkohol.

EU-inträdet förde en mellanstatlig likahantering av alkoholfrågor för personligt bruk framåt. Men uppdaterad svensk alkoholpolitik hotas nu av organiserad brottslighet. Cyniskt införs olagligt, och langas i orimliga mängder, utlandsköpt alkohol till både minderåriga och mindre nogräknade vuxna. Detta kriminella beteende bygger inte på frihetsideal, än mindre på eget ansvar, utan på ren och skär profithunger och egoism som därför med kraft måste beivras.Större ansvar ska utkrävas av såväl skurkar som enskilda konsumenter. Behövs för detta att svenska lagar ses över för att bibehålla en mer liberal alkoholpolitik, så är inte jag däremot. Helst utan att uppfattas som klåfingrig politiker.

Artikeln publicerades av Corren den 10:e april.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s