Pengar till skolor och lanthandlare

Skolan i Norrköping får 45 miljoner kronor extra nästa år. Det berättade Mathias Sundin (FP) på en pressträff i Norrköping i går.

Regeringen presenterade sin vårproposition i riksdagen i går. Ett antal lokala politiker från allianspartierna bjöd samtidigt in lokalpressen till en träff på Lamp Hotel i Norrköping. Oppositionsrådet Mathias Sundin från Norrköping representerade Folkpartiet.

Han talade om skolsatsningarna som regeringen vill genomföra. Bland annat införs ett nytt riktat statsbidrag till kommunerna. Enligt Sundin innebär det att Finspång får sex miljoner, Söderköping fem miljoner och Norrköping 45 nya miljoner kronor till skolan 2015.

– Norrköping tillhör de kommuner i Sverige som satsar allra minst på skolan. Så pengarna kommer väl till pass i Norrköping. Här behövs verkligen ett kunskapslyft, sa Mathias Sundin.

Finn Bengtsson (M) är riksdagsledamot från Linköping. På pressträffen i går redogjorde Bengtsson för de ekonomiska beräkningar och prognoser som regeringen utgår från i propositionen. Det finns många risker och farhågor kvar men Finn Bengtsson bedömer att det nu är mycket som talar för ökad tillväxt i Sverige och i omvärlden.

– Det betyder att vi återigen ska bygga upp ett överskott i statens finanser. Därför ska de reformer på totalt drygt fem miljarder kronor som finns i vårpropositionen betalas krona för krona, sa Finn Bengtsson.

Regeringen föreslår bland annat höjningar av skatten på personbilar, alkohol och tobak för att finansiera sina reformer. Vidare kommer avdraget för privat pensionssparande av avvecklas stegvis. Finn Bengtsson fick frågor om ”hur det känns” att som moderat politiker föreslå skattehöjningar?

–Skattehöjningar är känsliga frågor för alla borgerliga regeringar. Det viktigaste är dock att inte höja skatten på arbete, svarade Bengtsson.

Yvonne Andersson (KD) är riksdagsledamot för Linköping. Hon berättade om satsningar på nya universitetsutbildningar på Campus Norrköping. Bland annat kommer 25 specialistsjuksköterskor och 15 barnmorskor att utbildas per år .Centerpartiet företräddes av Norrköpings oppositionsråd Karin Jonsson. Hon lyfte särskilt fram regeringens satsningar på service på landsbygden.

– Länsstyrelsen i Östergötland kommer att få mellan 25 och 30 miljoner kronor extra per år för stöd till handlare och mackar ute på landsbygden, sa Karin Jonsson. Enligt Jonsson är också nya pengar på väg för att stödja utbyggnaden av bredband i glest befolkade trakter. – Centerpartiet har verkligen satt sin prägel på det här regeringsförslaget, sa Karin Jonsson.

Artikeln publicerades i Folkbladet den 10:e april.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s