”Viktigt mål att få ner sjukskrivningarna”

I måndags besökte Finn tillsammans med sin riksdagskollega Michael Svensson Varbergshälsan för samtal kring sjukskrivningar och företagshälsovård.

finnvarberg

Varbergshälsan vill vara förebild för hela landet. I går fick man besök av två moderata riksdagsledamöter. – Vi får en annan bild här än den som myndigheterna ger oss, säger Finn Bengtsson (M).

VARBERG. Varbergshälsan är en företagshälsovård som startade 1976. Sedan årsskiftet har verksamheten förlorat 350 000 kronor per år vilket motsvarar sex procent av omsättningen. Detta efter att regeringen har beslutat minska det statliga bidraget till företagshälsovården i landet från 360 miljoner kronor till 30 miljoner. Efter uppvaktning från Varbergshälsans vd, Rune Leijon, som varit uppe i Stockholm för att diskutera framtiden kunde mötet med de två riksdagsledamöterna bli av.

-När vi talar med Försäkringskassan får vi en annan bild. Vi vill gärna lyssna på olika aktörer, säger Finn Bengtsson.

Varbergshälsan är enligt vd Rune Leijon en av pionjärerna inom företagshälsovård.

– När vi startade fanns inga privata aktörer på området. På flera håll i landet har den föreningsdrivna företagshälsovården sålts ut och privatiserats men i Varberg har den blivit kvar.

-Att ha en nära kontakt med företagen, och som i fallet här med många små företag, har ett stort plusvärde, menar Finn Bengtsson.

I Sverige har arbetsgivarna långtgående ansvar för sina anställdas hälsa och så kommer det att förbli enligt Finn Bengtsson.

-Både regering och opposition är överens om det och vill stödja företagshälsovården i landet.

Beslutet om att drastiskt dra ned på det statliga bidragen hänvisar Finn Bengtsson till Finansdepartementet och att Socialdepartementet inte höjt rösten tillräckligt i frågan.

På Varbergshälsan har 90 av 120 anslutna företag färre än 20 anställda. Det ställer höga krav, inte bara på företagshälsovården utan också på arbetsgivarna.

– Man får vara tuff när man ska tampas, dels med Försäkringskassan, men också med företagsledarna. Det kommer patienter hit som gråter efter att ha passerat vårdcentralen där läkaren konstaterat att han eller hon hade velat sjukskriva men inte gjort det med hänvisning till att myndigheten aldrig skulle godkänna det, säger företagsläkaren Olof Lindecrantz.

Han berättar om vikten av att arbeta nära. Varje torsdag träffas teamet för att diskutera rehabiliteringsfall.

-Det är skönt att ha ett bollplank genom teamet och vi har också tidigt kontakt med arbetsgivaren, berättar Olof Lindekrantz.

I dag uppgår kostnaden för arbetsrelaterade sjukdomar i Sverige till 100 miljoner kronor om året.

– Det är en fördel att känna arbetsgivarna. Då kan man få ett möte snabbt. Ska man invänta Försäkringskassan får man vänta för länge, säger Olof Lindecrantz.

Artikelförfattare: Camilla Hentschel. Artikeln publicerades i Hallands Nyheter den 15:e april.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s