”Ta ansvar för psykiskt sjuka och stoppa kvacksalveri”

Det finns strikta regler för vilka fysiska diagnoser man inte får behandla om man inte har rätt kompetens, men psykiskt sjuka, exempelvis personer med självmordsrisk, skyddas inte från kvacksalvare. Vi kräver en lagändring som förbjuder olegitimerad personal att behandla svår psykisk sjukdom, skriver 20 psykologer, politiker och organisationsföreträdare.

Psykiska sjukdomar har länge haft lägre status än många kroppsliga åkommor. Detta märks inte minst i patientsäkerhetslagen, som inte skyddar psykiskt sjuka mot kvacksalvare och olegitimerade terapeuter verksamma utanför den offentligt finansierade vården. Socialminister Göran Hägglund är medveten om problemet – nu är det dags att han agerar och ändrar patientsäkerhetslagen.”Jag mådde så dåligt att jag inte ville leva längre. Jag betalade hundra tusen kronor för terapi hos en olegitimerad terapeut i ett år. Sedan erbjöd de mig att få mer terapi i utbyte mot att jag själv hjälpte till och gav terapi till andra. Det här är nu två år sedan. Jag har mått psykiskt dåligt sedan dess och inte velat leva.”

Så berättar ”Anders, 38” i Psykologförbundets broschyr ”Håll koll på titlarna”. Terapi hos en person utan legitimation är i de flesta fall harmlöst, men det blir ett allvarligt problem när klienten lider av en allvarlig psykisk sjukdom. I värsta fall kan det vara en fråga om liv och död.

När Ekot i Sveriges Radio 2011 gjorde en rundringning till olegitimerade terapeuter i Sverige visade det sig att hälften av de 90 som ringdes upp var beredda att ta emot en ung person med självmordstankar, trots att de helt saknade kompetens för att bedöma självmordsrisken. Danuta Wasserman, professor i självmordsforskning, säger i reportaget att det innebär en stor risk för patienterna och att man kan orsaka stora skador om man försöker behandla den här typen av problem utan att ha rätt utbildning.

Exemplen som beskrivs ovan kan med dagens regelverk inte stoppas. Den som inte är legitimerad psykolog, läkare eller psykoterapeut behöver inte föra journal, har inte tystnadsplikt och kan inte kontrolleras av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) eller beläggas med yrkesförbud. Med andra ord är det fritt fram för vem som helst i Sverige i dag som är olegitimerad att försöka sig på att bota svåra psykiska sjukdomar och tillstånd.

Så sent som i april i år sade Göran Hägglund till Expressen att han ”känner avsky” inför situationen att personer utanför IVO:s kontroll behandlar kroppsliga sjukdomar. Tidigare har han även fått höra om riskerna när det gäller behandlingar av psykiska sjukdomar och beklagat situationen. Men ett beklagande räcker inte långt.

I patientsäkerhetslagen regleras vad personer som arbetar inom vården måste och får göra. Där ingår bland annat att man ska föra journal och hur man rapporterar fel och missförhållanden. I lagen finns också ett avsnitt om alla som inte arbetar inom vården eller har legitimation som läkare, psykolog etcetera. Av avsnittet (som tidigare kallades kvacksalverilagen) framgår vilka diagnoser man inte får behandla om man inte har rätt kompetens, exempelvis cancer, särskilt smittsamma sjukdomar eller epilepsi. Inte en enda allvarlig psykisk sjukdom finns med i uppräkningen. Det är alltså fritt fram för vem som helst att försöka behandla schizofreni, bipolär sjukdom, personlighetsstörningar, anorexia och personer som är självmordsbenägna.

Psykiska sjukdomar kan vara minst lika allvarliga som kroppsliga och måste därför också omfattas av patientsäkerhetslagen. Att utöka patientsäkerhetslagen är bara ett första, men nödvändigt, steg mot att börja komma åt alternativbehandlare som utsätter sina klienter för fara.

I radioprogrammet Kropp och själ i P1 kunde vi för ett tag sedan höra om behandling av cancer med så kallad frekvensterapi, som helt saknar vetenskapligt stöd. Trots att cancer redan är förbjudet att behandla utanför sjukvården tyckte sig inte myndigheterna kunna göra något för att stoppa verksamheten. Lagen måste också på sikt ändras så att den uppfyller sitt syfte: att värna patientens säkerhet i den svenska vården.

Det är inte konstigt att alternativterapeuterna får kunder. Enligt boken och forskningsprojektet ”Den mediterande dalahästen” av religionsvetarna Liselotte Frisk och Peter Åkerbäck finns det över 300 utövare av alternativbehandlingar enbart i Dalarna, och tusentals personer besöker dem minst en gång i veckan. En av orsakerna till att det finns så många olegitimerade terapeuter är att det är svårt att få en terapeutisk behandling i den vanliga vården. När väntetiderna drar ut på tiden är det begripligt att patienter i desperation vänder sig någon annanstans. Eftersom patienterna ofta inte vet vilka risker det innebär så går de ovetande in i en mycket riskabel situation.

Sverige bör arbeta på många fronter för att förbättra situationen för patienter med psykiska problem. En av dem är att utvidga patienternas säkerhet när de söker behandlingar utanför den offentligt finansierade vården. Vi kräver därför att regeringen tar sitt ansvar för de psykiskt sjuka och genomför en lagändring, som gör det förbjudet för olegitimerad personal att behandla svåra psykiska sjukdomar och personer med självmordsrisk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s